ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΚΑΘΕΤΑ

“ΧΑΪΚΙΖΟΝΤΑΣ – ΑΝΑΡΧΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ” ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ

Το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα, η πιο σύντομη στον κόσμο της ποίησης, από τρίστιχα των 5-7-5 συλλαβών ή και από μία ακόμα στροφή 7-7 συλλαβών.
Ολόκληρες αλυσίδες από στροφές μπορούν να ενώνονται μεταξύ τους θεματικά. Είναι η κατ’ εξοχήν στιχουργική άσκηση λιτότητας και ευφυΐας. Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο παιχνίδι εξέλιξης με τις λέξεις και τις εικόνες.

Στο «Άναρχη Iδεολογία», η Νίκη Παπαθεοχάρη, απλώνει κάθε είδους θέματα ερωτικά, υπαρξιακά, πολιτικά, σε σελίδες σταγόνες αυθεντι-κής ζωής, που επικαιροποιούνται και υποκλίνονται – χωρίς ούτε μία συλλαβική παρέκκλιση – στην απλή και αυστηρή λόγια δομή, αυτής της Ιαπωνικής ποίησης.
Είναι ασύνορη πρόκληση πειθαρχίας, είναι αμεσότητα, είναι αφαι-ρετική διάσταση, πυκνότητα, δυναμογόνος μηχανισμός ένστικτου και… θεραπότοπος.

Η ίδια σημειώνει “…Εφαλτήριο και έννοια μου, η άναρχη λευτεριά του “λογο-παίχνιδου”, το ξεσήκωμά του, και η ευεργετική του διέξοδος… Στις ρωγμές μου φύτρωσε μια στάση θυελλικής αντίστασης…”

五十八
ΚΡΑΤΑΩ ΦΙΛΙ
ΑΠΟ ΔΙΑΦΑΝΗ ΡΑΤΣΑ
Σ’ ΑΠΟΘΥΜΗΣΑ

二十八
ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ
ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ
…ΔΙΧΩΣ ΑΛΟΓΑ

二十九
ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ
ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΤΥΠΙ
ΑΝ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΠΑΡ’ ΤΟ

Είναι μια προσπάθεια απελευθερωτική, με σκοποθεσία να καλοπιάσουμε τα αισθητήριά μας. Είναι θεμελιώδης ο ζωτικός ρόλος της λέξης: ανοίγει ανοιχτωσιές με φεγγίτες, μέσα σ’ αυτό το σκληρό πρόστιμο της αλήθειας της ύπαρξης. Η δύναμή της μετακινεί τη σκέψη και τη ζωή μας.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

  • « Ψηφίδες » 2011 εκδ. Π. Κυριακίδης
  • « Ψηφίδες » 2015 εκδ. Ι. Σιδέρης
  • « Ελληνικές Θαλασσινές Διαστάσεις » 2015 εκδ. Ι. Σιδέρης
  • « Les Animaux et leurs Hommes – Τα Ζώα και οι Άνθρωποί τους »
           Poésies/Ποιήματα 1913-1926 Διαπολιτισμική (δίγλωσση) μελέτη
           της ποιητικής συλλογής του Paul Eluard  2015 εκδ. Τegos
  • « Χαϊκίζοντας – Άναρχη ιδεολογία » Ποίηση 2016 εκδ. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ